När kommer folkupproret mot osunda subventioner inom kraftområdet?

”To persist with a policy of pursuing subsidized renewable energy in the midst of a terrible recession, at a time when vast reserves of cheap low-carbon gas have suddenly become available is so perverse it borders on the insane. Nothing but bureaucratic inertia and vested interest can explain it.”

Matt Ridley 11/03/2011 , Newgeography.com

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.
 • http://www.gunnarstrandell.se Gunnar Strandell

  Jag anser att vi redan har sett ett sådant uppror, som ledde till folkomröstningen om kärnkraft. Då, liksom nu, krävdes att staten gav långa lån till låg ränta för att få igång utbyggnaden i privat eller halvprivat regi. Men det var inte förrän utbetalningarna började rulla i hög takt det gick att peka på vad alternativa investeringar kunnat ge.

  Vi är nog nära den punkten nu, när det gäller vindkraft. Totalkostnadsberäkningar blir inte seriöst motsagda längre och då kommer snart jämförelserna med vad medborgarna kan få istället i form av lön, vård skola och omsorg.

  Indignationen över att vårdbolag tjänar pengar i Sverige och flyttar dem utomlands kommer att sprida sig till vindkraftsindustrin.

  Till det kommer att Naturvårdsverkets rapport säger att ett vindkraftverk bara tar livet av tio fåglar eller fladdermöss per år. Men om det finns 6.000 st blir det trots allt en hög. Bilar tar kanske lika mycket, men den typen av argument fungerar inte eftersom ingen är beredd att välja mellan bilen och vindkraftverket så länge det finns andra alternativ, som dessutom kostar mindre.

  Jag är övertygad om att det sunda förnuftet kommer att styra i slutänden.

 • http://cluban.info Jacob Ranukete

  Den investeringen kommer få skydd till den dagen vi avskaffat pengar, tro mig.